9-12% af danskerne går stadig i solarium

tanning-facts

Andelen af solariebrugere i Danmark er faldet i løbet af de seneste år. Men ifølge Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens seneste rapport over danskerne solarievaner i 2015 går mellem 9-12% af danskerne desværre stadig i solarium, trods den øgede risiko for at udvikle kræft i huden.

Risikoen for at få modermærkekræft stiger hver eneste gang, du går i solarium, og går man i solarium inden man fylder 35 år, øges risikoen med helt op til 60%.

Vi har samlet lidt fakta og myter om at gå i solarium.

Fakta og myter omkring solarie

Det er et sundhedstegn at være brun

Forkert – Når huden bliver solbrændt, er det et tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mod de skadelige UV-stråler, så det er ikke et tegn på sundhed.

Det giver flottere hud at gå i solarium

Forkert – På lang sigt bliver huden gullig, får flere rynker og pigmentpletter.

Det er godt at få sol fra solarie inden en solferie

Forkert – Forskning har vist, at den brune farve, man opnår i et solarie, kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4. Tager du på solferie, har du brug for en faktor 30. Den forøgende kræftrisiko er ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.

Solarium er en god kilde til D-vitamin

Der er ingen danske standarder for sammensætning af UV-stråler i solarier. Derfor kan man ikke vide, om et solarie giver D-vitamin. Derimod øger man risikoen for kræft i huden betydeligt. Derfor anbefales det at dække sit D-vitaminbehov gennem fornuftige solvaner om sommeren og gennem varieret kost. Se mere om D-vitamin her.

Man bliver ikke solskoldet i et solarium

Forkert – Man kan blive lige så solskoldet og forbrændt i et solarium, som i den rigtige sol. Solariets stråler er ofte meget mere intense end den naturlige sol.

Man bliver nemmere brun, når man har været forbrændt

Forkert – Forbrændt hud er skadet, og selv den mindste rødme er tegn på, at huden har taget skade. Jo flere gange huden har været solskoldet gennem livet, jo højere er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Læs også: Modermærkekræft rammer de unge

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *