Dyr pris for forfængelighed

Lone fik konstateret modermærkekræft for 2 år siden. Læs Lones historie om, hvordan hun opdagede at noget var galt, og om Lones opfordring til at slukke solariet.

Cecilies historie med skinScan

Modelfoto

For ca. 2 år siden fik jeg konstateret modermærkekræft. Jeg var ved hudlæge i et andet ærinde, og bad ham kigge på et modermærke på maven, som havde kløet gennem længere tid. Hudlægen fjernede det med det samme og sendte det ind til kontrol og fem dage senere ringede han med besked om, at der var kræft i det. Derefter gik det hele meget hurtigt og i løbet af 4 dage havde jeg været til samtale på sygehuset, var blevet opereret yderligere hvor modermærket havde siddet og fået fjernet lymfer 3 steder, for at få undersøgt om kræften havde spredt sig. Det skete lige op til jul, og det blev en stille og lang jul, hvor jeg gik og ventede på at få besked på om det havde spredt sig.

Jeg fik beskeden lige før nytår og heldigvis havde det ikke spredt sig. Det var en kæmpe lettelse og jeg kan huske, at jeg sagde til lægen, at jeg følte jeg havde fået mit liv tilbage, og det var den følelse jeg havde. Det varede et par uger og så kom reaktionen. Jeg røg helt ned, begyndte at isolere mig, sov dårligt om natten og var konstant angst for at det skulle komme igen. Jeg søgte hjælp ved Kræftens bekæmpelse og også ved en psykolog.

Her to år efter arbejder jeg og fungerer nogenlunde normalt, jeg har stadig perioder hvor jeg sover dårligt og hvor jeg bekymrer mig. Jeg går til kontrol på onkologisk afdeling og har gået hver 3. måned de første to år og skal nu gå hvert halve år de næste 3 år. Og derudover går jeg til kontrol ved en hudlæge.

Læs også: Jeg var 24 år da jeg fik konstateret modermærkekræft. 

Slut med rejser sydpå

Mit liv har ændret sig en del. Jeg har fået besked på, at jeg skal undgå solen resten af mit liv, da jeg har en øget risiko for at der kommer igen. Helt undgå solen kan jeg ikke, så hvis jeg skal ud i solen er det med langærmet bluse og lange bukser og solfaktor 30 på. At rejse sydpå er slut da det ikke er det samme, når jeg ikke kan nyde solen, så fremover er det storby ferier for mig.

Jeg har altid været glad for solen og har tilbragt mange timer med at solbade på strande, både herhjemme og sydpå. Det har altid været ren afslapning for mig, og jeg har altid følt, jeg så mere frisk og sund ud med farve på krop og ansigt. Da jeg var yngre brugte jeg tilmed solarium om vinteren for at holde farven. Dengang var jeg ikke klar over hvor farlig solariet er, men i følge min hudlæge er han overbevist om, at det er solariet der har givet mig hudkræft.

Drop solariet og husk solcremen

Jeg håber, at I , efter at have læst min historie, vil tænke jer om en ekstra gang inden I går i solarium. At I husker solcremen og solrådene fra Kræftens bekæmpelse når I opholder jer i solen, da jeg virkelig ikke ønsker for nogen, at de skal igennem det samme som mig. Det er en dyr pris at betale for forfængelighed.

Læs også: Danskerne går stadig i solarie

#sluksolariet

Der er brug for større opmærksomhed
på forandringer i huden.

Vil du hjælpe med at øge opmærksomheden?

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *