Modermærkekræft rammer de unge

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt de unge mellem 15 og 34 år.

Ifølge de seneste tal er antallet af danskere, som går i solarie, faldet fra 26% til 11% siden 2007*. Det tyder på, at danskerne har lyttet til kampagner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden om at slukke for solariet.

Men ca. hver 10. dansker tager fortsat solarie og udsætter sig dermed for de farlige UV-stråler, som giver øget risiko for at udvikle modermærkekræft.

Lidt flere kvinder end mænd, går i solariet, og det er især de unge kvinder mellem 15-29 år, som bruger tiden i solariet. Tidligere undersøgelser viser, at de danske kvinder har en kedelig Europarekord i modermærkekræft.

Risikoen for at få modermærkekræft stiger med helt op til 20%., hvis man går i solarium, men er man under 35 år, så stiger risikoen for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, med helt op til 60 pct.

Læs også: Dyr pris for forfængelighed

Hver 10. dansker går stadig i solarie

 

Uv-stråling er den primære årsag til kræft i huden

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er solariebrug med sikkerhed kræftfremkaldende – helt på linje med eksempelvis tobak og asbest. WHO anslår, at op mod 90% af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.

Kræft i huden er en samlet betegnelse for flere former for kræft i huden: Hvoraf modermærkekræft, er den mest alvorlige form for kræft i huden.

Hvert år registreres der ca. 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, hvilket svarer til ca. 5 nye tilfælde hver eneste dag.

Er du ramt af modermærkekræft?

Er du en af de mange danskere som er ramt af modermærkekræft? Lad os høre din historie, så vi sammen kan sætte fokus på, hvor vigtigt det er at passe på huden og holde øje med, om huden forandrer sig.

Send os en mail på info@teleskin.com eller skriv en kommentar her på siden.

Birgit er en af de mange danske kvinder, som er ramt af modermærkekræft. Læs hendes historie

 

*Tal fra rapporten ’Danskernes solarievaner 2015’, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse fra Epinion. Data er indsamlet blandt 3.999 danskere i perioden sep./okt. 2015.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *