Prognosen for at overleve modermærkekræft er god

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at prognosen for at overleve modermærkekræft er god, hvis kræften opdages tidligt. Alligevel var der fra 2009 til 2013 stadig årligt 158 mænd og 116 kvinder, der døde af modermærkekræft.

Forskningen omkring modermærkekræft har bevist, at det er vigtig at fange denne kræfttype så tidligt som muligt. Hvis modermærkekræft opdages tidligt er chancerne for helbredelse helt op til 95%, mens chancerne for overlevelse er helt ned til 3% hvis kræften opdages for sent.

Kort sagt – det handler om at være opmærksom og reagere i tide, hvis du oplever forandringer på din hud.

Modermærkekræft kan opstå vokse overalt på kroppen. Det forekommer oftest på den øverste del af ryggen hos mænd, og på benene og armene hos kvinder.

Hold øje med dine modermærker

Når du tjekker dine modermærker, skal du holde øje med symmetri, størrelsen, kanten og farven. Du kan bruge ABCDE-reglen, som en guide til at tjekke dine modermærker, men du bør gå til lægen for at få dine modermærker tjekket, hvis du har mistanke om modermærkekræft.

Alle kan blive ramt af modermærkekræft

Alle aldersgrupper kan rammes af modermærkekræft, men hyppigheden stiger med alderen efter 15-årsalderen.  Tallene viser at flere kvinder end mænd rammes af modermærkekræft.

Der har igennem de sidste 50 år været en stigning i antallet af modermærkekræft tilfælde i Danmark. I årene 2009 og 2013 var der ca. 2.000 nye tilfælde pr. år. Heldigvis er dødeligheden kun svagt stigende. Det tyder på, at behandlingen af modermærkekræft er blevet bedre, og at danskerne er blevet bedre til at holde øje med deres modermærker.

Find mere statistik om modermærkekræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *