Så er det tid til at tjekke modermærker

moles-examination

Vi er alle ved forberede os på, at det kolde vejr snart kommer. Men det er også tidspunktet, hvor vi bør være opmærksomme på, om vores hud har ændret sig p.g.a. tiden, vi har tilbragt i solen.

Udsættelse for ultraviolet (UV) lys fra solen står for de fleste tegn på tidlig ældning af huden eller hudskader fra solen. Desuden ses modermærker ofte i solskadet hud eller sol-eksponerede områder. Selvom det er normalt at danne nye modermærker fra barndommen gennem ens unge voksenliv, bliver modermærkers dannelse stimuleret af solen.

Læs mere om solens påvirkning

Enhver tid på året er et godt tidspunkt for en hudundersøgelse, men der ses ofte en stigning i tilfælde af hudforandringer efter sommeren – takket være den flotte men farlige solbrændthed og smertefulde solskoldninger.

Det er en rigtig god ide at tjekke sine modermærker jævnligt – minimum en gang om året, men gerne langt oftere. Nu er tiden måske kommet til, at du skal igang.

For nemt at undersøge dig selv og dine nærmeste, kan du bruge ABCDE-metoden i ny og næ.

Kan du svare ja til et af spørgsmålene i ABCDE-metoden, skal du gå til læge. Lad være med at droppe eller udskyde et lægebesøg, hvis dit modermærke opfylder bare ét krav i testen:

  • Asymmetri: Er dit modermærke asymmetrisk?
  • Border: Har modermærket en ujævn eller sløret grænse, eller er det tydeligt uregelmæssigt?
  • Colour: Er der mere end to farver i dit modermærke?
  • Diameter: Er modermærket større end seks millimeter i diameter?
  • Evolution: Har dit modermærke ændret sig? Herunder bløder, klør eller vokser i tykkelsen eller omkreds. Har det skiftet farve?

Læs mere om ABCDE testen

For at holde styr på dine modermærker, kan du også bruge skinScan. Så har du alle oplysningerne samlet i din telefon, og du bliver mindet om, hvornår du skal tjekke igen. Det  kan ikke være nemmere.

Ønsker du at sende bedømmelsen af et modermærke til et familiemedlem eller en læge?

premium-pdf-f-dk

Læs mere Premium-tjenester: Oprettelse af en PDF-rapport

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *