Solcreme på vinterbleg hud

Vinterferien nærmer sig, og mange danskere bruger ferien til at drage mod varmere himmelstrøg. Er du en af de mange, som skal på ferie sydpå, så vær opmærksom på, at UV-strålingen er markant højere under de varme himmelstrøg end herhjemme. Og forskellen er især markant om vinteren.

Solen er en af de væsentligste årsager til, at forekomsten af modermærkekræft fortsat er stigende i Danmark. Det er en ekstra god grund til at passe godt på din hud, når du skal nyde solen om vinteren.

Kræftens Bekæmpelses gode råd om de tre S’er bør derfor pakkes med i kufferten:

  • Siesta – søg skygge især mellem kl. 12 og 15 – nogen gange endnu tidligere. Husk, at selv i skygge, kan du være udsat for UV-stråling fra himlen eller UV-refleksion fra vand, sand, beton og græs.
  • Solhat – tøj og briller. Brug løstsiddende, men tætvævet tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår.
  • Solcreme – solcremens evne til at beskytte afhænger af UV-strålingens intensitet, din hudtype, hvor meget solcreme, du bruger, hvilken faktor du smører dig med, og hvad du laver.

På dette billede kan du se UV-indexet på de på de mest populære rejsemål i vinterferien, sammenlignet med Danmark i samme periode.

infographic-UV-vacations

Uv-indekset og solbeskyttelse

0 – 3 Lav uv-intensitet Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.

3 – 6 Moderat intensitet Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt muligt skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har UVA- og UVB-beskyttelse

6 – 8 Høj uv-intensitet Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat, rigeligt med solcreme som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8 – 10 Meget høj intensitet Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+ Ekstrem uv-intensitet Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

UV – App

Kræftens Bekæmpelse, DMI, Miljøstyrelsen, Sundhedstyrelsen og TrygFonden har udviklet en app, som kan give dig et overblik over uv-strålngen, netop der hvor du er. Så kan du nemt finde ud af, hvordan du bedst beskytter dig i solen. Appen er gratis og kan hentes i både App Store og Google Play. Læs mere om appen her. 

Risiko for kræft

Gentagne forbrændinger kan give modermærkekræft, og bare i år vil omkring 2.000 danskere få stillet diagnosen modermærkekræft. Så pas godt på din hud i ferien. God ferie.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *