Solskoldning i barndommen øger risikoen for kræft

Solens UV-stråler og solariebrug er en af de væsentligste årsager til at udvikle modermærkekræft.

Solskoldning i barndommen øger risikoen for at udvikle hudkræft og modermærkekræft betydeligt.  Det er derfor vigtigt at beskytte de små mod solens stråler. Langt de fleste er gode til at huske at smøre børnene ind når de er små, men hvad med de lidt større børn, husker vi at minde dem om, at de skal beskytte sig mod solens stråler?

Beskyttelse mod solens stråler foregår ikke kun på stranden, men også i det daglige, når de unge cykler en tur med vennerne, når børnene leger på legepladsen, og når vi sidder på græsplænen og hygger os med en god picnickurv.

Læs også: Jeg var 24 år da jeg fik modermærkekræft

Gode solvaner starter tidligt

Start derfor tidligt med at give børnene gode solcreme vaner. Gør det til en vane at smøre solcreme på om morgenen inden I tager afsted. Skift den daglige fugtighedscreme ud med solcreme og skift håndcremen ud med en god solcreme. Giv evt. børnene en creme med i tasken, så de kan smøre sig i løbet af dagen.

Det er selvfølgelig vigtigt at hjælpe de små med at smøre sig ind i solcreme, så du er sikker på, at de er godt beskyttet, men ved at gøre det til en fast rutine og ved at hjælpe dem med at huske det, så har du startet en god daglig rutine for dine børn og unge mennesker.

Læs også: Modermærkekræft rammer de unge

Fakta:

De typiske årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning og svære solskoldninger, især i barndommen og i ungdommen.

Enhver soldyrkelse har vist sig at øge risikoen for at udvikle modermærkekræft. Solbadning og solarier er i princippet farligt for alle, men man fraråder især brug af solarier og overdreven soldyrkning for unge under 18 år og for mennesker med lys hud.

Udseende og antal af modermærker har indflydelse på risiko

Nogle mennesker er særligt udsatte i forhold til at udvikle modermærkekræft. Det gælder personer med:

  • Lys hud, som har svært ved at blive brune
  • Fregner
  • Blondt eller rødt hår
  • Blå øjne
  • Over 100 modermærker

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

TAG UV-INDEKSET MED PÅ FERIEN

UV indekset kan være meget højere andre steder i verden end i Danmark. Men hvad betyder UV-indekset og hvordan kan du se hvad indekset er hvor du befinder dig? Se mere her

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *